Posted by on Бер 16, 2014 in Відео | 0 comments

– Балакхілья дасе, чи могли б Ви розповісти про сімейне життя? Яке сімейне життя можна назвати духовним і гармонійним?

– Справжнє сімейне життя – духовне, але, на жаль, сьогодні це величезна рідкість. Тому що в сучасному світі сімейне життя, знову ж таки, базується на ілюзії, що ми – тіло. Це коли двоє або більше людей є разом (це можуть бути не лише чоловік і дружина, але також, звичайно, і діти) і намагаються насолоджуватися одне одним.

І зазвичай сім’я створюється так: одну людину приваблює інша на фізичному рівні; можливо, на рівні розуму, а можливо і ні; можливо, їх приваблює особистість. Але всі ці якості, які приваблюють людину, матеріальні.

І, як ми раніше згадували в розмові про щастя, його шукають всі. І уявлення таке, що якщо я одружуся з цією людиною, то це зробить мене щасливим. І, як я також вже згадував, перебуваючи в матеріальній свідомості, я вважаю, що щастя – це чуттєве задоволення. Таким чином, партнер, чоловік або дружина, стає об’єктом мого задоволення. І тому я намагаюсь знайти своє щастя в цій людині.

І, на жаль, це не працює. Навіть якщо інша людина може задовольнити мене на рівні чуттів, матеріально … Можливо, вона фантастично готує, можливо, він прекрасно піклується про будинок, і, звичайно ж, головний інтерес в тому, наскільки у нього привабливе тіло, але, однак, я, духовна душа, не отримую від цього щастя.

І ось ця людина повинна була зробити мене щасливим. Але не робить. Я чекаю цього, у мене насправді розвинулася прихильність до цієї ідеї і до цієї людини, і через цю прихильність я розвиваю до цієї людини почуття деякого жадання, яке ми називаємо «любов’ю». Але мій об’єкт задоволення, мій план з набуття щастя не дає мені щастя.

Тому іноді я буду думати, що проблема у відсутності дітей: «Якби у нас були діти – це зробило б сім’ю повноцінною, і це насправді зробило б нас щасливими». І ми заводимо дітей. Але тепер вони також додаткові об’єкти задоволення. Ідея така: «Нас зроблять щасливими діти, або дружина (чоловік) і діти». Але, знову ж таки, ми розчаровані. Вони не роблять нас щасливими. Можливо, на певний час, можливо, певною мірою, але не повністю; я не повністю задоволений.

Тому десь на шляху, через цю прихильність, жадання і розчарування від того, що я не отримую очікуваного, з’являється гнів. І тепер значна частина сімейного життя – це гнів. Прихований або явний.

І саме тому домашнє насильство – найпоширеніший злочин в сучасному світі. Ви скажете: «Егей, стривайте! Адже сім’я повинна бути місцем, де панує любов». Передбачено, що ти йдеш і знаходиш там щастя, і ти з тим єдиним, якого любиш, або в союзі з усією своєю родиною, і передбачено, що це союз любові і турботи. Чому відбувається так, що в цьому інституті є насильство?

Це відбувається тому, що моє бажання не було задоволене, і через це я починаю гніватися. А з гніву народжується всіляке насильство і вчинки, які ми ніколи б не зробили стосовно когось іншого.

– Розлучення …

– Так, але це пізніше. Перш ніж розлучитися, люди сперечаються, сваряться, бажають дійсно зробити іншому боляче за допомогою слів або, можливо, фізичної сили. Гнів штовхає нас на божевілля. Ми стаємо абсолютно божевільними.

І через певний час рішення таке: «Я повинен покласти цьому край». І, звичайно ж, це означає розлучення. Тому розлучень все більше і більше. Зараз в деяких країнах більше 50% шлюбів закінчуються розлученням.

Тобто причина в тому, що такий шлюб заснований на матеріальному, заснований на ідеї: «Мене зробить щасливим ця людина, ці діти, цей інститут». Весь цей сценарій.

Але реальність така, що шлюб має бути духовним. Це духовний інститут. І якщо ти коли-небудь помічала, шлюби укладають в церкві.

– Так.

– Навіть атеїсти, які ніколи не ходять до церкви. Вони все своє життя ніколи не ходять до церкви, але, коли вони одружуються, вони йдуть до церкви.

– Так.

– І одружуються в церкві. А потім залишають її і ніколи туди не повертаються. Але суть та сама. Це духовний інститут.

Єдино успішним шлюбом, дійсно успішним шлюбом, буде той, в якому обидві сторони розуміють, хто вони насправді: я – духовна душа, мій чоловік – духовна душа, він (вона) – дитя Бога, я – дитя Бога. І, отже, це духовна основа, на якій ми можемо бути і працювати як команда, як партнери в служінні Богові.

І дітей розглядають не як “наші діти”, а як “діти Бога”, про яких нам дали можливість піклуватися. Тому ми дбаємо про них. Звичайно ж, ми піклуємося про них матеріально, але, що ще більш важливо, ми піклуємося про них духовно. Від самого початку ми виховуємо їх таким чином: «Ти не тіло. Насправді ти – духовна душа. Ти – дитя Бога. Твоєю головною метою в житті повинна бути любов до Бога». Ви навчаєте їх з самого-самого початку. І ви спрямовуєте їх в духовному зростанні.

І тоді сім’я є духовним союзом, який працює як команда, і це приносить величезне задоволення Богу, і Він дуже-дуже щасливий за нас. Ми ставимо Його в центр сім’ї, Він в центрі уваги, і сім’я обертається навколо Нього. Не “я в центрі, а моя дружина (мій чоловік) і діти обертаються навколо мене”; не “я насолоджуюсь, а вони мої об’єкти задоволення”. Ні. Бог в центрі, Він насолоджується, а наша роль – служити Йому, приносити щастя Йому. І таким чином шлюб буде успішним.

Так, будуть суперечки, будуть розбіжності, але вони м’які, незначні, вони неглибокі, це не крик душі, вони просто тимчасові і швидко вирішуються. І у вас є дійсно міцна основа для сімейного життя. Тоді це успішний шлюб.

– Дякую.

– І ви будете щасливі в результаті.

– Добре. Щиро дякую.