Posted by on Чер 29, 2019 in Духовний Учитель і Панча-таттва | 0 comments

 

Перш за все, я хотів би висловити свою повагу до нашого духовного вчителя – Сіддхасварупананді Парамахамсі. Перша мантра, яку ми оспівували, – мантра, яка відноситься до нашого духовного вчителя:

НАМА ОМ ВІШНУ ПАДАЯ
КРІШНА ПРЕСТАЯ БХУТАЛЕ
ШРІМАТЕ СІДДХАСВАРУПАНАНДА ПАРАМАХАМСА
ІТІ НАМІНЕ

 

У перекладі це означає: «Я пропоную свої смиренні поклони моєму духовному вчителю Сіддхасварупананді Парамахамсі, який дуже дорогий Господу Крішні, тому що прийняв притулок у Його лотосних стоп».

Духовний вчитель є чистим представником Крішни (Верховна особистість Господа у первісному прояві, Всевишній, Бог). І причина, чому він чистий, тому що він чисто, повністю приймає притулок в Крішні. Чи бачите, цей процес бхакті-йоги дуже відрізняється від будь-якого іншого процесу. Всі інші процеси, по суті, зосереджені на собі: кундаліні-йога, містична йога, тантра-йога і так далі. Всі ці йоги, які дуже популярні, зосереджені навколо себе і це не дуже добре. Бхакті-йога – це процес, який змінює все.

Йдеться не про нас, мова йде про Верховного Господа, про Його чистих відданих, про тих, хто віддав своє життя Крішні. Це означає, що вони віддали свою волю Крішні: «Ти Направляй, Ти кажи мені, що робити». Господь Ісус Христос також чистий відданий Крішни. І що він казав? «Не моя, але Твоя воля нехай буде виконана» – це досконале вчення. І в молитві «Отче наш» – я знаю, що деякі з вас мали зіткнення з вченням Ісуса, – там говориться: «Хай здійсниться воля Твоя як на небесах, так і на землі». Вони називають духовний світ небесами. Але у будь-якому разі, світ Крішни – духовний світ, про який говорять досить часто, – це те, де всі виконують волю Крішни. І це те, що робить його досконалим, тому що воля Крішни досконала. Коли всі виконують волю Крішни, то все досконало.

І Ісус говорив: Нехай здійсниться воля Твоя на землі так, як на небесах. Земля протилежна до духовного світу. Тут ми говоримо: «Моя воля нехай буде виконана» – все зосереджено навколо моєї волі, довкола того, що я хочу. І ось чому все так недосконало, тому що наша воля настільки недосконала. І в матеріальному світі вона забруднена всілякими матеріальними бажаннями. Ми хочемо те, що, здається, зробить нас щасливими. І тому все це забруднено і, внаслідок цього, світ дуже недосконалий.

Отже, духовний учитель – це чистий представник Крішни. І це те, що робить його справжнім духовним учителем. Тому що він просвітляє нас у тому, що собою являє воля Крішни. У процесі бхакті-йоги студент, учень вчителя, завжди прославляє вчителя. І вчитель, Крішна, завжди прославляє свого відданого. Весь духовний світ – це світ прославлення, а матеріальний світ – світ критики: «Так, це не дуже. Це ще щось…» Ми завжди критикуємо та судимо. Бачите, він повністю протилежний.

Ми завжди починаємо наше оспівування із прославлення нашого духовного вчителя. Деякі люди скажуть, що це суперечить настановам Бога: «Не створюй собі кумира». Але духовний учитель це не просто людина, покрита бажаннями та ілюзіями. Він є представником Крішни, і Крішна дуже задоволений, коли ми поклоняємося Його чистому відданому. Так що це правильно, дуже правильний процес, він відповідає волі Крішни. Ми маємо відкинути нашу думку. І нехай наша думка буде узгоджена з думкою Крішни. Це була перша мантра.