Posted by on Кві 25, 2015 in Хто я? (ВІДЕО) | 0 comments


Питання 1:Чому наша духовна особистість перебуває у підпорядкуванні Бога, коли вона має бути рівноправна з Ним?

Відповідь: Ось це те, що утримує нас у цьому світі. Ось чому ми тут і продовжуємо залишатися тут. Ми хочемо бути Богом. Ми відмовляємося приймати реальність нашого становища і приходимо сюди, щоб намагатися відігравати роль Бога. Верховний Господь зробив все досконалим чином, але нам це не подобається, і ми хочемо зробити все по-своєму. І це завдає нам проблем.

Ми рівні з Ним за якістю, але не рівні за кількістю. У нас ті самі якості, що у Бога, але у малій кількості. Його становище – Верховний, а моє становище – слуга Верховного. Але слуга, що любить, а не раб.

Чим більше ми очищаємось, тим більше ми цінуємо це становище.



Питання 2:Який внесок ми можемо зробити в розвиток йоги, хоча б матеріальний?

Відповідь: Я не впевнений на сто відсотків, що я зрозумів те, що ви хочете спитати. Але постараюся дещо відповісти.

Процес йоги містить хатха-йогу для підтримки тіла. Очевидно, що займатися нею добре. Також він включає ці мантри. Вони очищають серце, розум. Як я сказав, вони з’єднують нас із Богом.

Вивчайте цю філософію, зрозумійте це вчення. Багато всього включено в спосіб життя йоги, я не маю часу пояснювати все це.



Питання 3: Як правильно ставитися до всього, що відбувається з людиною, до прояву майї – ілюзорної енергії (горю, радості), вчинків людей, що оточують нас і т.д.?

Відповідь: Все є результатом нашої минулої діяльності. Тож наша карма розкривається постійно. І в міру того, як ми займаємося матеріальною діяльністю, ми створюємо результати, які проявлятимуться в майбутньому.

Ідея у тому, щоб подолати цей світ кармічних реакцій, світ майї – ілюзії. І за допомогою вивчення та практики процесу йоги ви зможете це зробити.



Питання 4:Я чула в одній лекції, що жінка повинна створювати у своєму будинку духовну атмосферу: музика, пахощі, зображення святих, вівтар, освячення їжі. І мені здається, що це правильно. Але проблема в тому, що я живу з чоловіком і його сім’єю в шість чоловік, і вони всі невіруючі люди, які не потребують посередників. Як поводитися і як допомогти їм?

Відповідь: Так, ви маєте рацію. Це ідеально для жінки створювати таку атмосферу вдома. Але у вашому випадку ви знаєте, що ви не можете це зробити.

Так що ви намагаєтесь, як можете. Якщо ви можете зробити так, щоб якимось чином родичі почули ці трансцендентні звуки, це допоможе їм. Не намагайтеся змусити їх, не намагайтеся проповідувати їм, звертати їх, що завгодно. Спокійно займайтеся своєю практикою. Якщо ви можете зробити так, щоб вони почули трансцендентний звук або спробували їжу, яка була запропонована Богу, – це їм допоможе. І таким чином ви виконуватимете свій обов’язок.

Робіть те, що можете в тій ситуації, де перебуваєте.



Питання 5: Як ваше вчення ставиться до християнства?

Відповідь: Насправді всюди дуже поширене неправильне розуміння, що якимось чином це вчення відрізняється від вчення Ісуса Христа.

Коли я говорю про християнство, я не говорю про церкви, ритуали і невеликі відмінності в якихось певних напрямках цієї віри. Справжнє християнство – це вчення Христа. Він навчав бхакті-йозі.

Бхакті-йога означає любов і відданість Богу, поєднання своєї волі з волею Бога. Що говорив Господь Ісус Христос? «Не моя, нехай Твоя воля буде виконана». Він був чистим прикладом того, хто віддався Богу, хто жив для Бога, хто був чистим посередником Бога, вічним слугою Бога, який навчав любові до Бога. І це є бхакті-йога. Так що в чому різниця?

Господь Ісус Христос говорив, що ім’я Бога духовне, святе: «Нехай святиться ім’я Бога!» Ми говоримо те саме: ім’я Бога святе, священне, воно очищує вас. Повторюйте імена Бога. Це те, як Ви можете хвалити Господа. Ви вихваляєте Господа, промовляючи Його імена.

Тож я не розумію суперечок про те, що, можливо, ми робимо щось інше. Ми не робимо нічого іншого. Ми вчимо бхакті-йоги. Господь Ісус Христос навчав бхакті-йоги. І наше спільне послання – союз із Богом у любові.



Питання 6: Яку релігію ви проповідуєте? Якою мовою говорить проповідник?

Відповідь: Це санатана-дхарма – вічна релігія душі. Є лише одна релігія. Ми думаємо що дуже багато різних релігій. Але релігія лише одна. Є багато різних вірувань та філософій. Однак релігія означає виконання Божої волі. Ось що таке релігія. Любити Бога – це значення слова «релігія».

Санатана-дхарма – це одвічна релігія душі. Всі ці тимчасові релігії можна змінити. Індуїст може стати християнином, християнин може бути мусульманином, мусульманин може стати буддистом. У цьому житті ви народжуєтесь в Росії чи Україні – і ви православний, а в наступному житті ви народжуєтесь в Ірані – і ви мусульманин. Це не релігія у справжньому значенні слова.

Релігія – це вічне заняття живої істоти. І вічний обов’язок живої істоти – служити Богові з любов’ю. Це ніколи не змінюється. Ви можете називати себе мусульманином, християнином, атеїстом, сатаністом – немає різниці, як ви себе називаєте, – у вас, як і раніше, те саме призначення по відношенню до Бога. Ви просто не виконуєте його.

Тож ми вчимо санатана-дхармі.

Я не знаю, що малося на увазі під питанням, якою мовою я говорю. Я говорю англійською.



Питання 7:Як позбутися епілептичних нападів: співати мантри чи займатися фізичною йогою?

Відповідь: Я б порадив вам робити те й інше. Але немає гарантії, що у вас більше не буде цих нападів. Очевидно, що це допоможе. Це дуже допомагає. І мантри допомагають набагато більше, ніж просто тілу: вони допомагають вам духовній душі.

Але я не говоритиму вам про те, що якщо ви це практикуватимете, у вас ніколи більше не буде епілептичних нападів. Це може бути не так. А якщо це спрацює – буде чудово.



Питання 8: Як інтуїція пов’язана з Богом? Як використовувати її на практиці?

Відповідь: Скажімо так. Існують різні рівні інтуїції. Один – це просто інтуїція здорового глузду. Це інтуїція на матеріальному рівні. А інше – це коли (і добре, якщо це так) Господь говорить з вами з вашого серця, дає вам це відчуття, і ви дієте відповідно до цього.

Але коли забруднене серце, ми не можемо визначити, що те, що ми чуємо в серці, є те, що говорить Бог. Тому що у серці дуже багато забруднення.

Тож якщо те, що ми відчуваємо, збігається з тим, що говорить Верховний Господь, або з тим, що говорить Його представник, тоді ми можемо знати, що це правильно.

Не покладайтеся лише на інтуїцію. Тому ми маємо священні писання, тому маємо духовного вчителя.



Питання 9: У місті повно аптек та їх все більше. Якщо хворе тіло, де взятися духу?

Відповідь: Знову ж таки, я не дуже точно впевнений, що зрозумів, про що ви питаєте. Але коли у нас слабке тіло та слабкий розум, нам важко функціонувати. Ось чому система йоги підтримує тіло та розум у здоров’ї.

У п’ятницю ввечері я давав лекцію в Ялті з правильного харчування – харчування йоги. Я багато говорив про харчування: харчування тіла та харчування розуму. Суспільство, в якому ми зараз живемо, не сприяє здоров’ю та оздоровленню. Тому, як ви і вказуєте, дедалі більше стає аптек, вирішують так: «Давайте робити більше ліків».

І все тому, що ми не згодні з планом, який Бог створив для нас. Ми граємо роль Бога. Ми створюємо шкідливу їжу, самі вирішуємо, що хочемо їсти, як ми хочемо думати, забруднюючи себе тими виборами, які ми приймаємо у житті. Тому що ми не знаємо, хто ми. Пам’ятаєте, повертаючись до нашої лекції? Ми загублені. Ми повністю загублені і в нас немає взагалі жодного уявлення про те, що робити, в чому би не було.

Вчені приймають різні рішення: «Давайте зробимо ще більше таблеток. Давайте житимемо абсолютно неправильним способом життя, захворюватимемо і їстимемо більше ліків». Але філософія йоги вчить: поміняй своє життя так, щоб ти став здоровим фізично, ментально та духовно. І тоді ти навіть не знатимеш, як аптека виглядає зсередини. А якщо й будеш, це буде дуже рідко.



Питання 10: Чи є в житті людини сенс?

Відповідь: Це залежить від того, що ви робите зі своїм життям.

Якщо ви просто живете життям матеріального задоволення, почуттями насолоди, намагаючись знайти матеріальне задоволення та уникнути болю, – у цьому немає сенсу. Ось чому внаслідок цього люди вчиняють самогубства.

Але якщо ви слухали те, про що ми сьогодні говорили, то маємо згадати, що мета нашого життя – відновити наші любовні взаємини з Богом і прийти до любовного служіння Йому. Тоді життя набуває справжнього сенсу.



Питання 11:Як я можу віддячити Вам?

Відповідь: Дякую. Ви можете віддячити мені тим, що застосовуватимете це вчення у своєму житті. Це найвища оплата. Якщо ви просто щиро приймете це у своє життя, це буде справжня плата.



Питання 12:Чому не можна їсти тваринну їжу – м’ясо, яйця, олію тощо?

Відповідь: Ви можете робити те, що хочете, тому що Бог дав вам вічну вільну волю. Так що ніхто не каже, що ви не можете їсти м’ясо. Але ви повинні розуміти те, що якщо ви це робите, це спричинить певні наслідки.

Бог влаштував наше тіло певним чином, щоб воно харчувалося певною їжею. І для людей це вегетаріанське харчування. Олія – в порядку, але у помірних кількостях, небагато.

Але вибирати вам. Якщо ви хочете величезну карму та проблеми зі здоров’ям, які випливають від вживання м’яса, то це ваш вибір – ніхто вас не зупинить. Але якщо ви хочете уникнути цього, то ви наслідуєте Бога, а Він каже: «Не роби це».

Також Він каже: «Коли ти вживаєш у їжу овочі, фрукти тощо, пропонуй їх спочатку Мені». А Він не приймає м’ясо, рибу та яйця.

Так що ви вибираєте, чи хочете ви робити те, що Бог каже вам робити. Він каже: «Ось для вас харчування. І ось як ви можете його застосовувати – ви маєте спочатку це запропонувати». І ви можете вибирати: «Добре, я це робитиму» або «Я не робитиму цього». Це ваш вибір.



Питання 13: Яке призначення чоловіка, чоловічого початку, і жінки, жіночого початку у Всесвіті?

Відповідь: У душ, які знаходяться в чоловічих тілах, певні завдання, і у душ, які знаходяться в жіночих тілах, також певні завдання. Ми говоримо зараз про тих, хто перебуває у людських тілах, у тілах людей.

У відносинах між чоловіком та жінкою функція чоловіка – захищати жінку, забезпечувати жінку, керувати жінкою. У правильних стосунках чоловік – це духовний лідер дружини та дітей. Тож він забезпечує, захищає, дбає і духовно веде. А у жінки свої обов’язки: вона піклується про будинок, про дітей, слідує за чоловіком, допомагає чоловікові.

Але вони обоє мають бути на певному рівні. Я зараз говорю про ідеальну ситуацію. Тобто, якщо чоловік – алкоголік, він ні для чого не кваліфікований.

І проблема у світі сьогодні в тому, що люди навіть не знають, хто вони. Як вони можуть виконувати свої обов’язки? Кожен бачить одне одного як об’єкт задоволення. Через це відбуваються всі ці конфлікти, сутички та розлучення. Це все результат хибного ототожнення.

Ідеал і реальність сьогодення стоять досить далеко один від одного. І зараз, у суспільстві, жінкам не подобається та роль, яку я щойно описав.

Таким чином люди роблять тільки те, що хочуть робити. Бог має досконалий план, як це передбачається, а ми викидаємо це: «Це все старомодно, це якісь обмеження. Це не те, що хочу робити. Я не збираюся це робити».

Ми цього не робимо, і у нас все більше розлучень, все більше самотніх матерів, проблем, аніж будь-коли раніше. І ми можемо побачити плід спроб відігравати роль Бога. «Я створюю власні правила. Я хочу робити те, що я хочу робити. Не кажи мені що робити! І Бог тоді говорить: «Ну добре, Я не заважатиму вам. Ви не бажаєте слухати. Робіть як хочете». І нам доводиться сплачувати ціну.

Ми можемо побачити це у всьому світі.



Питання 14: Якщо фізичне тіло таке неважливе, то чому ми ходимо на цвинтар?

Відповідь: Не всі ходять на цвинтар. Це традиція, яку мають люди. І зазвичай вона заснована на розумінні, що я – тіло, і в цій могилі – моя мама чи тато, чи бабуся, чи хто б там не був. І ми йдемо туди, приносимо туди квіти. Це, звісно, повага.

Але, насправді, людина, яка має знання у всій повноті, розумітиме, що та особистість, з якою в нього були стосунки, вже пішла в якесь інше життя в якомусь іншому місці. І якщо він хоче зробити щось для неї, у серці він буде молитися за її благополуччя, де б вона не була, тому що вона не тут.

Але якщо людина хоче піти на цвинтар, подбати про могилу, принести квіти і пам’ятати про тих, кого вона любила, це нормально. Однак чим більше ви усвідомлюєте істину, тим більше ваш погляд на це питання може змінитися. Але ми поважаємо всіх. Якщо це те, що люди хочуть робити, ми це поважаємо.



Питання 15: Як знайти саму філософію? Чи є вона у реальному світі – у світі, в якому ми існуємо?

Відповідь: Вона існує в реальному світі, в якому ми живемо, якщо ви її практикуєте. Ви не знайдете її всюди, тому що дуже мало людей це роблять. Але ви можете це робити.

Це не так, що ви приєднуєтеся до якоїсь групи: «А, це ось тут». Люди, які слідують цьому, можуть збиратися регулярно і повторювати мантри, вивчати філософію, організовувати зустрічі. Але це не означатиме, що ви до чогось приєднуєтеся або до чогось вступаєте. Люди зі схожим складом розуму завжди знаходять один одного.



Питання 16: Що Ви порадите людині без мети в житті?

Відповідь: Вивчити те, про що я говорив, прийняти це та застосовувати це.

Мета у житті – відновити свої взаємини з Богом. Ось ціль у житті. Якщо ви почнете це робити – у вас буде причина для того, щоб вставати вранці. Якщо ви любите когось, у вас є причина жити.

Наприклад, люди потрапляють у землетрус чи перебувають на війні чи будь-де. Припустимо, вони перебувають під завалами після землетрусу. Їхня причина, щоб жити, – це їхні дружини та діти. Вони хочуть їх побачити, і вони чіпляються, роблять неймовірне для того, щоби вижити, бо живуть заради тих, кого люблять. Якби не це, вони давно б здалися.

І якщо Бог – та особистість, заради якої ви живете, у вас завжди буде ціль у житті. Вічно. А всі ці матеріальні цілі – навіщо вони, навіщо тоді жити? Є єдине рішення, єдина реальна мета.



Питання 17: Як перейти з матеріального тіла до ментального? Чи існує «червона пігулка»?

Відповідь: Я думаю, ви мали на увазі щось про астральні подорожі або щось із цієї теми.

Насправді в цьому немає цінності. Є всілякі техніки йоги, які можна застосовувати, які зроблять так, що ви можете залишити своє тіло. Це можна зробити за допомогою різних наркотиків. Але у цьому немає цінності. Для вас, душі, це несе лише негативний результат, це відволікання від мети життя.

Це також дуже небезпечно, ви можете застрягти у цьому ментальному вимірі. Але більшість людей там застрягла. Ми живемо у своїх розумах. Розум повністю нами керує. Навіть коли вночі ми лягаємо спати: тіло лягає, щоб спати, а розум крутиться. Те, що нам потрібно, – це перейти у духовний вимір.

Тож знову повертаючись до істини: мантри можуть перенести нас на цей рівень духовного існування. Тому не ставте собі якихось цілей, у досягненні яких немає цінності. Ви працюватимете, працюватимете, щоб досягти цього. І що? Тому наші вчителі, наші священні писання не навчають цього.

Вам потрібно вирішити, кому ви збираєтеся наслідувати, чого ви збираєтеся досягти. Я намагаюся вас просто познайомити з тим, що є, а вирішувати вам.

Ви прочитаєте книгу або підете на якусь лекцію, де інша людина розповідатиме, що вам потрібно займатися астральними подорожами. І тоді ви можете прийняти рішення: «Добре, я збираюся цим зайнятися». Але я можу сказати, що це не зробить вас щасливими і не допоможе вам у момент смерті.




_____________________________________________________

Наступна публікація – Правильна свідомість