Posted by on Січ 17, 2021 in Запитання та відповіді після лекції, 2014 рік, Сочі. | 0 comments

Питання: Що головніше: ментальне тіло чи матеріальне?

Відповідь: У матеріальному тілі головне – ментальне. Фізичне тіло – це відбиток ментального тіла. Зовнішній вигляд людини змінюється відповідно до змін у ментальному тілі.

 

Питання: Хто є Бог? Бог – людина, особистість, душа, життя?

Відповідь: На це запитання неможливо відповісти одним словом. Бог, або Всевишній, Всевишній дух, Адіпуруша, той, хто насолоджується. Він один господар, ви не можете обмежити Бога. Ми завжди намагаємось обмежити Його, але це неможливо.

 

Питання: А відвідування християнської церкви, сповіді, молитви Ісусу Христу, Божої Матері та святим ваше вчення заперечує? Тільки співати мантри?

Відповідь: Ні. Наше вчення не заперечує. Якщо ви хочете робити це, очевидно, ви можете це робити. Господь Ісус Христос був досконалим сином. Давайте скажемо інакше, Господь Ісус Христос був ідеальним учителем. І ми вважаємо його одним з наших гуру, тому що він навчав чистої бхакті-йоги – любові до Бога (бхакті-йога – найвищий ступінь йоги). Те, що він казав кожному: “Люби Бога, а потім люби ближнього”. І це досконало. Це абсолютна істина. Отже, Він був досконалим йогом. Як ми можемо заперечувати Його? Вчення Ісуса – це досконале вчення.

 

Питання: Чому я повинна прийняти це знання як істину, коли так багато вірувань?

Відповідь: Я не переконуватиму вас. Це вчення приходить ланцюжком досконалих вчителів з незапам’ятних часів. Його приймали та успадковували найбільші авторитети протягом найдавнішої історії. П’ятсот років тому Верховний Господь з’явився на цій планеті в Індії, в Навадвіпі, як відданий Бога. Він грав таку роль у своїй інкарнації (втіленні). Він дотримувався цього вчення, Він навчав цього вчення і рекомендував усім робити те саме. Він вивчав ті ж священні ведичні писання, про які ми говоримо. І однією з цілей Його приходу було показати достовірність цих істин. Зрештою вирішувати вам. Ви можете послухати багато навчань, дізнатися, звідки вони йдуть, з якого джерела. І надалі вам вирішувати – ви маєте право вільного вибору.

 

Питання: Ви практикуєте астральні подорожі або усвідомлені сновидіння для того, щоб розмовляти з вашими духовними вчителями?

Відповідь: Ні. У бхакті-йозі ми подібним не займаємось. Сенс вчення полягає зовсім не в цьому.

 

Питання: Як встановити баланс між духовним та матеріальним? І чи потрібно його встановлювати?

Відповідь: Наука бхакті-йоги робить так, щоб все наше життя ставало духовним. У звичайному розумінні – так уявляють багато хто – є наше, матеріальне, життя і духовне. Сім’я, робота, навчання та інше – це матеріальне життя. А медитація, відвідування церкви – духовна. «І як мені збалансувати матеріальне та духовне життя?» У навчанні, яке я репрезентую, такі уроки не надають. У вас є одне життя. І воно все духовне. Воно включає вашу роботу, сім’ю, харчування, відпочинок, медитацію, благодійність. Все, що ви робите, є частиною вашого духовного служіння. Це все пов’язано з Богом і Його волею. І це те, чого ви намагаєтесь навчитися. Навчитися цьому мистецтву у вченні бхакті-йоги.

 

Питання: Ви пропонуєте відмовитися від матеріальних цінностей та займатися лише духовною практикою?

Відповідь: Це дуже велика філософія. Її важко вмістити в одну лекцію. Відповім коротко. Ми не говоримо про те, щоб людина відмовлялася від своєї власності, кидала роботу чи сім’ю. Це дуже практична філософія. Я маю на увазі, що не всі люди зможуть це зробити – відмовитися від усього матеріального, що їм дорого. Але навіть якщо всі на це наважаться, це не працюватиме. Вчення полягає не в цьому. Суть у тому, щоб ви взяли те, що ви маєте і використовували це у служінні Богу. Ви маєте гроші? Здорово. Використовуйте їх у служінні Богові. Чи є хороший будинок, відмінний автомобіль? Використовуйте їх для служіння Богові. У вас є сім’я? Допоможіть їм розвинути свою духовну свідомість. Позбавтеся прив’язаностей до цих матеріальних об’єктів. За допомогою прив’язаності до Бога та служіння Йому.

 

Питання: Я про паралельний світ прочитала.

Відповідь: А ви щасливі?

У відповідь на запитання: Я працюю над цим.

Відповідь: Ви не будете щасливі, поки не полюбите Бога чистою любов’ю. Чим більше ви розвиваєте свою любов до Бога, тим щасливішим ви стаєте. Це тривалий у часі процес. Ви працюєте над вашими стосунками. І з цього випливає більше задоволення. І все інше вам уже не потрібне. Спробуйте та подивіться.

 

Питання: У світі юдеїв і англосаксів очікують кінець світу і прихід месії. Хто, на вашу думку, цей месія?

Відповідь: Люди передбачали кінець світу з початку цього світла. І щоразу вони встановлюють якусь дату. Вона проходить і тоді вони ставлять іншу дату. Але з ведичного знання ми маємо інше розуміння.

Матеріальний світ – це тимчасове творіння. Він був створений у певний момент, він триває певну, визначену кількість часу. І цей термін описується у Ведах. Потім відбувається руйнація, теж певний термін, а потім відбувається нове творіння. Це повторюється, це циклічний феномен: творіння, руйнація тощо. Так само, як наше життя продовжується в різних тілах. Як за циклом змінюються пори року. Так і матеріальне творіння перебуває у постійному циклі.

Чи закінчиться світ? Так. Чи розпочнеться він знову? Так. Чи припиню я, духовна душа, існування наприкінці цього світу? Ні. Все це знання дуже детально пояснюється у цьому ведичному вченні. Тож це виключає різні припущення: «Коли світ закінчиться? Чи закінчиться світ взагалі?

І немає одного месії. Кожен чистий представник Бога – це месія. Кожен чистий духовний учитель – це месія. Хтось вірить, що прийде одна месія. Такого не було раніше, і не буде.

Але, у будь-якому випадку, ви можете вірити у що хочете. У іудаїзмі своя філософія. Якщо вам подобається вона, це ваш вибір. У англосаксів – своя. Усі мають якусь філософію. І є ця абсолютна філософія. Але чи знаєте ви, що вона абсолютна? Ні, ви не знаєте. Але, якщо людина досить щира, щоб дізнатися істину, вона її дізнається. Я не хочу дізнатися про якусь віру чи релігію, я хочу дізнатися істину. Бог тоді керуватиме мною і дасть мені напрямок, дасть мені настанови. Це те, чого мені потрібно слідувати. Отже, все залежить від мене.

 

Питання: Найважливіше в житті – віддатися Всевишньому? Ви є духовним учителем?

Відповідь: Ви все зрозуміли. Найважливіше у житті – це віддатися Всевишньому. Але що означає віддатись? У деяких людей насправді немає уявлення, що це означає. Насправді це означає, на поверхневому рівні розуміння, виконувати Його волю. Намагатися принести Йому задоволення. Але більш глибокий рівень розуміння – це віддатись і відкрити своє серце для Його любові. Це чиста відданість. Він уже любить нас. І віддатись – означає відкрити своє серце для Його любові.

Чи являюсь я духовним учителем? Я є духовним наставником, який навчає від імені мого вчителя. Я намагаюся принести йому задоволення, намагаючись передати те, що він передав мені. І він робить те саме по відношенню до свого духовного вчителя, який робить те саме по відношенню до свого духовного вчителя… Зрештою, всі духовні вчителі намагаються зробити задоволення початковому духовному вчителю – самому Богу. Є один духовний учитель – Верховний Господь.

 

Велике дякую. Харібол.