Posted by on Чер 29, 2019 in Духовний Учитель і Панча-таттва | 0 comments

Але часто люди не бачать цієї цінності. Вони не бачать, що це щось важливе: «Ну, ми іноді це робимо, коли нам зручно, коли мені нема чим іншим зайнятися». Або будь-що. Але очевидно, що це пріоритет, це пріоритет. Це десь взагалі наприкінці списку, якщо взагалі у цьому списку є. І це сумно. Тому що Господь Чайтанья поставив це на самий верх – це найважливіше, це те, де є цінність життя. Немає нічого вище цього, немає нічого важливішого, що ви могли б зробити в житті, ніж повторювати ці Святі Імена у смиренному стані розуму.

Третя молитва дуже важлива, друга молитва… вони дуже цінні. У другій молитві Він (Господь Чайтанья) говорить: «О, Мій Господь, у Тебе сотні та мільйони імен, як Крішна, Рама, Говінда і так далі. І всі свої імена Ти наповнив своїми трансцендентними енергіями. А потім Господь Чайтанья почувається дуже смиренним, тому що Він є відданим Богом. І Він каже: «Але я такий невдалий, що вони не приваблюють мене».

Розумієте? Чим ми чистіші, тим менше ми почуваємося гідними. Ми відчуваємо себе настільки забрудненими. Чим ми чистіші, тим більше почуваємося нечистими. Такою є природа. Чим більше ми забруднені, тим більше відчуваємо себе чистими: «Я хороша людина…» Так що Господь Чайтанья відчуває Себе дуже смиренним, і Він каже: «На жаль, я такий невдалий, що вони не приваблюють мене». У той час, як насправді Він… Вони так приваблювали Його, що Він не міг зупинитися оспівувати.

І це приводить Його, веде далі – до третьої молитви, яка відноситься до нас, настанова: «Слід повторювати Святе ім’я Господа…» По-перше, «слід повторювати Святе Ім’я Господа в смиренному стані розуму». Тобто в смиренному стані розуму – це те, як ми маємо повторювати. «Почуваючись нижче соломи на вулиці». Ви можете собі уявити, що в Індії 500 років тому солома валялася на вулиці, вона була брудною. І Він каже: «Ви повинні почуватися нижче, ніж солома на вулиці». Слід бути вільним від усієї хибної гордості. Хибна гордість: «Я дуже велика людина». І це виявляє себе в різному, будь якій різноманітності, як ми можемо собою пишатися. Ми повинні бути вільними від усієї хибної гордості.

Господь Чайтанья каже, що ми маємо бути більш терплячими, ніж дерево. У ведичній термінології часто наводиться приклад із деревом, тому що дерево настільки терпляче: птахи будують на ньому гнізда, воно терпить різну погоду, люди вирізують свої імена на дереві. Різні речі відбуваються із деревом, і воно все терпить, не протестує. Тому бути терплячим як дерево – це приклад, що часто наводиться. Тоді як сьогодні ми настільки нетерплячі. Ми нетерпимо, не витримуємо нічого. Ви можете побачити, як тут все перевернуто. Господь Чайтанья каже: «Слід висловлювати всю повагу іншим». Ми маємо поважати всіх. Нам говориться, що ми маємо поважати навіть мураху. Так, це те, якими ми маємо бути – поважаючими. Але, знову ж таки, повага майже зникла. Чим більш сучасною, у лапках стає культура, тим більше зникає з неї повага. Навіть протягом мого короткого життя. Коли я був дитиною, в суспільстві досить сильно панувала повага, нас навчали таким чином: ти маєш поважати старших, поважати вчителів, поважати батьків і таке інше. Поважати! Поважати один одного. А тепер ніхто нікого не поважає. І це процес деградації.

Але Господь Чайтанья говорив: «Слід висловлювати всю повагу іншим, не чекаючи для себе поваги ні від кого». Це не те, що я тебе поважаю, якщо ти поважаєш мене. Ні, ми висловлюємо повагу іншим, а поважають вони нас чи ні, це не розглядається. І Він закінчує це повчання тим, що говорить: «У такому стані розуму можна повторювати Святе Ім’я Господа постійно». Святе Ім’я Господа буде текти з наших сердець. Ви можете повторювати його постійно. Насправді, ви не можете не повторювати. Чим чистішим стає серце, тим більше буде присутнім прославлення та оспівування Крішни. Так що описується, що оспівування – це ціль і це спосіб. Це спосіб, як ви можете очистити серце. Це спосіб, як ви можете розвинути любов до Бога. І коли ви розвинете це чисте серце і любов до Бога, те, що ви далі робите – оспівуєте імена Крішни. Це засіб і мета.

У духовному світі всі невпинно прославляють Крішну, а Крішна прославляє своїх відданих. І це наш світ, який ми залишили. І ми сумуємо за цим. Але Господь Чайтанья прийшов, щоб повернути нас назад. Говориться, що Господь Чайтанья прийшов для того, щоб звільнити самих занепалих. І ми всі підходимо на цю посаду. Ми дуже сильно впали. Отже, ми є досконалими кандидатами для того, щоб Господь Чайтанья підібрав нас.

Це те, що нам потрібно зрозуміти про цей процес, те, чим ми займаємося. Ми не просто група людей, які люблять іноді збиратися разом і співати, тому що це прикольно чи щось. Це прикольно, так. Це здорово. Але це так глибоко. Але ви можете сказати: “Але я не готовий до цього”. Не готовий до чого? До оспівування? Але якщо ми боїмося, ми можемо проаналізувати всередині: «Чого я боюся? Я боюся любові? Я боюся досконалого життя? Я боюся, що Той єдиний, Хто може повністю подбати про мене, це робитиме? Що Він любитиме мене? Іншими словами: «Чого я боюсь?» Ми повинні запитати себе самі, бо розум вигадуватиме всілякі аргументи. Із забрудненого серця весь час щось йде: якісь аргументи та перешкоди. Ми повинні зупинитися і подумати, бути розумними, бути логічними: Чого я боюся? Бути щасливим – це те, чого я боюсь? У будь-якому випадку, у міру того, як ми оспівуємо, все це матиме місце.

Якимось чином ми всі прийшли до зіткнення з цим. Якось ми отримали доступ до Господа Чайтаньї, Крішни, цього вчення і великих представників Крішни. Якось ми отримали до цього доступ. Це рідкість. Нам не треба казати тут нічого особливого. Це як хтось, хто взагалі не знає, що таке алмаз – ти даєш йому діамант, а він дивиться так: «Ну так, начебто нічого. Ну, так взагалі незрозуміло навіщо». І викидає. Але людина, яка знає, що таке діамант і його цінність, бере це і тримає дуже міцно: «О, це так здорово». Так що поступово ми сподіваємося, що ми зможемо це все більше і більше оцінити. Добре, досить, Можливо, занадто багато. Сподіваюсь, що ні. Добре, ми ще поспіваємо трохи.

Іде мантра-медитація.

Харібол, дякую вам.