Posted by on Січ 15, 2017 in Йога у сучасному світі | 0 comments

Питання: Яку мантру рекомендуєте при пухлині головного мозку та пухлині колін?

Відповідь: Часто виникає неправильне розуміння щодо мантр. Мантри не призначені для того, щоб вирішити всі проблеми зі здоров’ям. Звичайно, дуже часто люди, які починають практикувати мантра-медитацію, відчувають полегшення у різних фізичних недугах, тому що це звільняє від стресів, занепокоєнь, у тіла набагато більше можливостей на самозцілення, але це не мета цих мантр. Вони призначені, щоб вилікувати наше серце, щоб розвинути наші взаємини із Верховним Господом.

Так що я не хочу вводити вас в оману, що, якщо ви повторюватимете ці мантри, ви ніколи не занедужаєте і зцілитесь від раку і від усіх хвороб, тому що це не так.

Питання: Що таке любов? Як мені знайти іншу духовну душу, яка зробить мене щасливою не тимчасово, а вічно? Що таке щастя? Це щось одне й те саме для кожної душі чи щось глибоко різне для кожної душі?

Відповідь: Любов, насправді, прямо протилежне тому, що ми знаємо під ім’ям «любов» у цьому світі. Це ціла лекція, але в дуже стислій формі любов – коли ваша мета – принести задоволення тому, кого дуже любите.

По-перше, любов – це взаємини двох особистостей, ви не можете любити об’єкт, ви можете, звичайно, так казати: «Я люблю свою машину». Але це просто означає, що це приносить вам задоволення. Ви її не любите, а це просто насолода для вас. А любов між двома особистостями, двома душами – коли все, що ви хочете, це щоб той, кого ви любите, був щасливий. І всі взаємини ґрунтуються на цьому, не на тому, що ви щось отримаєте, а на тому, що він щось отримає. Це любов.

А в цьому світі панує бажання, а не любов. Бажання прямо протилежне любові – це те, що я отримаю, як я сказав, це велика тема. І ви кажете, що хочете знайти любов, яке не буде тимчасовим, а буде вічним. Так, це те, чого ми всі хочемо, але є одна особистість, яка може забезпечити все це – це Верховний Господь, як я сказав, ці взаємини не закінчуються у момент смерті, вони продовжуються вічно.

А також під час цього ви можете розвивати любов до всіх живих істот, тому ваше життя може бути сповнене любов’ю у всіх відносинах. Але на початку ви повинні розвинути любов до Бога і це процес бхакті-йоги та щастя, коли ви почуваєтеся задоволеним, повним.

І це справжня природа душі, так що щастя однакове для всіх. І єдине джерело цього чистого щастя – це любов до Бога, знову, повертаючись до тієї самої істини. Єдине щастя – це любов до Бога, єдина любов, яка вічна – це любов до Бога, єдина досконалість душі – це любов до Бога. Немає іншого рішення.

Питання: Чи є віра в судний день в індуїзмі?

Відповідь: По-перше, я хотів би ясно дати зрозуміти, що я не вчу індуїзму. Це не індуїзм. Це бхакті-йога, філософія бхакті-йоги. Люди думають, що все, що йде зі Сходу або міститься у Ведах – це індуїзм. Але індуїзм це таке саме ототожнення з тілом, як християнство, мусульманство, буддизм. Це тимчасове позначення. Те, про що я говорю – це вічна релігія душі, це ніколи не змінюється – любов до Бога, називається санатана-дхарма. Тому, коли ви кажете «індуїзм», я одразу кажу вам, що це не індуїзм.

Але філософія бхакті-йоги не визнає, що є якийсь конкретний день, колись у майбутньому, коли буде великий суд. І всіх там судитимуть, і кожен піде куди піде – цього немає у нашому навчанні. У нас відбувається суд щодня, кожна дія. Закон карми постійно працює, кожна наша дія відома та записується.

Якщо ви хочете говорити про судний день, мається на увазі, який буде результат за дії в цьому житті, то це трапляється в момент смерті. У момент смерті залежно від того, що я робив у цьому житті, я потрапляю до іншого життя в якесь становище, і це правда для всіх. Коли ви вмираєте, результат ваших дій буде відомий, і суд, мається на увазі результат, буде таким, що ви приймете народження десь, у якомусь місці, у когось, і житимете тим життям. І звичайно, якщо ви жили правильно відповідно до бхакті-йоги, якщо ви культивували цей союз з Богом, то суд буде таким: «Добре, ти повертаєшся в духовний світ». Якщо ви хочете назвати це судом. Це вчення відрізняється від багатьох інших.

Питання: Бог – йога?

Відповідь: Ні, Бог це не йога. Бог – це об’єкт йоги. Союз із Богом … у якомусь сенсі можна сказати, що Бог це йога, бо Бог – це усе. Тож ні про що не можна сказати, що воно окремо від Бога, усе – Його енергія і таке інше. Але вчення йоги, практика йоги – це союз між індивідуальною душею та Верховною Душею.

Питання: Клітини мозку теж повністю оновлюються один раз на 5 років?

Відповідь: Ні, але мікрокомпоненти, з яких складається головний мозок, повністю замінюються. Отже, вся речовина, з якої складається головний мозок, безперервно оновлюється. Є наукове твердження, що вся ця речовина замінюється 10 тисяч разів протягом життя.

Питання: Питання про медитацію. Читав в одній книзі, що медитацією може займатися кожен, незалежно від віросповідання і таке інше. Значить християнин, читаючи молитву, чи мусульманин, читаючи намаз, може займатися медитацією? Що ви можете сказати про це?

Відповідь: Так, будь-хто може практикувати медитацію. Ваша поточна віра, практика, абсолютно не є перешкодою. Визначення справжньої медитації – це зосередження на Богові та найвища форма медитації відповідно до того, що говорить сам Господь – це медитувати на звук Його Імені, на Його форму, на Його діяльність.

Так що об’єкт будь-якої істинної релігії – це Бог, кому ви молитеся або на кого спрямована ваша практика, тож зосередження чи об’єкт поклоніння – це вже Бог. Теоретично, принаймні, ось так має бути, так що коли ви виконуєте цю медитацію, ви тільки посилите ваші взаємини з Богом. Тож тут не може бути жодної суперечності.