Posted by on Чер 27, 2019 in МЕДИТАЦІЯ – ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ | 0 comments

Питання: Коли співали мантри, я відчував жар. Це нормально?

Відповідь: Як я сказав, це глибока медитація і вона впливає. У однієї людини це може проявлятися у сльозах, у іншої у жарі, хтось починає позіхати. Але вона робить те, що робить. Але вище цих зовнішніх симптомів відбувається дуже глибоке очищення серця.

Питання: Ми, мусульмани, читаємо намаз, це також медитація. Ви згодні?

Відповідь: Треба зізнатися, що я не так добре знайомий із мусульманським вченням та молитвами. Але якщо ви повторюєте ці молитви, прославляючи Бога, Аллаха, славлячи Його, зосереджуючись на цьому, це медитація. І дякую за те, що ви це робите.

Питання: Чи не нудно душам у вічному раю? Чим вони там займаються?

Відповідь: Вони просто люблять, відчувають повне блаженство. У любові немає нудьги, є нудьга у волі. Ми навіть не знаємо, що таке любов. Але духовний світ наповнений діяльністю, де всі дуже активно приносять задоволення Верховному Господу різними способами. І обмін взаємовідносинами – це все описується у Шрімад Бхагаватам та у Брахма-самхіті. Так що там немає жодної нудьги, повірте мені. А ми думаємо, що духовний світ подібний до цього світу. Але насправді він протилежний. Тож тут нам нудно. І що насправді нас не задовольняє? А там ми завжди повністю задоволені та вічно активні у цих любовних стосунках.

Питання: Ми знаємо, що потрібно жити в довірі до Бога. Поділіться конкретною технікою довіри. Як довіряти?

Відповідь: Цей процес бхакти-йоги  очищує серце. Ми хочемо довіряти – це наша справжня природа насправді – довіряти. Але в цьому світі виявляємо, що нікому не можна довіряти. Нас обманюють знову і знову, тому ми боїмося вірити будь-кому. Ми вже нікому не хочемо вірити, ми боїмося комусь відкрити своє серце, бо наш досвід був надто болючим. Але поступово, якщо ці відносини, про які я говорив, зростають більше і більше, і ми насправді знаємо, що ми можемо повністю довіряти Верховній Особі – тоді ми це робимо. Чи бачите, у цьому світі всі чогось від нас хочуть: вони хочуть нашої любові, хочуть наших грошей, хочуть якесь задоволення, яке ми можемо надати їм. Хочуть чогось від нас, тож ми не можемо довіряти, бо від нас намагаються щось забрати. І все це роблять: разом чи окремо ми все це робимо – це те, що роблять у матеріальному світі. Але Богові нічого не потрібно. Насправді Йому не потрібно, але Він бажає лише одного від нас – любові. Чи потребує Він цього? Ні. Чи хоче Він цього? Так. Розумієте? І ми можемо Йому довіряти, бо Він має все. І Він дає нам у відповідь набагато більше любові, ніж ми можемо дати Йому.

Питання: Чи можна медитувати у повній тиші?

Відповідь: Є техніки мовчазної медитації, доволі багато. Але ви не можете знаходитись у повній тиші всередині. Ми намагаємося ми можемо наближатися до цього, але це не мета. Я не знаю, що саме ви маєте на увазі. Якщо ви говорите про мовчазну медитацію, або ви говорите про медитацію з мантрами в тихому місці, я не знаю. Ми розуміємо, що ви говорите про мовчазну медитацію. Це може бути дуже заспокійливим – посидіти в тиші, в якомусь приємному місці, застосувати якусь техніку для того, щоб уповільнити хід ваших думок, медитувати на своє дихання, або яка б це не була техніка. Але насправді це не задовольняє душу. Тож це неповно і не для цього часу. Наш розум настільки сповнений занепокоєння і всього іншого, що намагатися сидіти і думати або медитувати, як ви описуєте, не допомагає. Тож у нас є метод для того часу, в якому ми зараз живемо, – це мантра-медитація.

Питання: Чому ми приходимо у цей матеріальний світ, якщо існує найвище існування? І скільки разів нам передбачається сюди приходити?

Відповідь: Це дуже довге пояснення, але я намагатимусь спростити. По суті, ми приходимо сюди для того, щоби намагатися насолоджуватися незалежно. Незалежно від Бога. Ми хочемо бути Господом: робити те, що ми хочемо робити і таке інше. Отже, ми приходимо в світ, який Бог створив для нас, для тих, хто має таке ставлення, для того, щоб намагатися бути першим і насолоджуватися. Це не має нічого спільного з Богом. Я хочу насолоджуватись своїм життям – це те, що ми робимо. Усі намагаються насолоджуватися своїм життям. Але ми не можемо цього зробити. У нас є все це задоволення почуттів, ми потрапляємо в ілюзію, що ми тіло – ілюзія допомагає мені бути власним незалежним Богом, мається на увазі, що я Бог, і це моє панування. Але це розчаровує і сповнене занепокоєння. Так що зрештою я можу прокинутися, і я можу зрозуміти, що це не працює. Я можу дізнатися, хто я насправді. І, як я сказав, зрештою вирушити у духовний світ. Ми приходимо сюди лише один раз, але ми можемо залишатися тут, технічно кажучи, надовго – немає обмеження щодо часу. Доки я матиму цю незалежну свідомість насолоди, панування, я залишатимуся в матеріальному світі. Коли я повернуся до свого початкового стану любові до Бога, я вирушаю назад у духовний світ.

Питання: Бог один чи ні?

Відповідь: Так. Є лише одна Верховна Особа. Насправді слово Бог означає «перший». Тож є лише один перший. Він має багато імен. Є багато релігій, які збудовані навколо якогось певного імені Бога. І знову ж таки, під дією ілюзії ми починаємо думати, що є християнський Бог, індуїстський Бог, мусульманський Бог, буддійський Бог – багато Богів. Ні, є лише один Верховний Господь.

Запитання: Навіщо вам це потрібно? Звідки гроші на організацію цих заходів?

Відповідь: Я не знаю, що ви маєте на увазі під словом «це потрібно». Якщо ви маєте на увазі поговорити з вами – я роблю це. Я знаю цінність цього. Я знаю, що це «щось» також потрібне вам. І я дуже хочу вам це дати, а не просто тримати при собі для себе. Це частина того, що відбувається в міру того, як ви робите невеликий прогрес – ви починаєте дбати про інших. Це дуже рідко трапляється у світі, але може статися.

А гроші для того, щоб це робити – це гроші, які заробляють індивідууми. Працюють та заробляють гроші, і хочуть використати ці гроші, щоб дати людям ту саму можливість, яка є у них. Але коли ви заробляєте гроші, очевидно, вам потрібно виживати. І це забирає якусь кількість, можливо всі ваші гроші, а можливо, щось залишається. І що ви збираєтеся зробити з тими грішми, що залишаються? Ви збираєтеся їх використовувати якимось чином на своє задоволення: або поїхати у відпустку, або купити новий одяг або піти до ресторану, клубу і так далі – це те, що ви робите з грошима для задоволення. І є люди, які отримують велике задоволення в тому, що використовувати ці додаткові гроші, щоб допомогти іншим дізнатися істину, – це те, що вони бачать як цінне використання грошей. Відповідно до того, скільки і як індивідууми хочуть допомогти, ми робимо те, що ми можемо. Якби ми мали більше грошей – ми б робили більше. Якщо у нас менше грошей – ми робитимемо менше. Але ми робимо те, що можемо.