Posted by on Гру 4, 2010 in Пояснення медитації | 0 comments

Верховная Личность Бога КришнаДобре. Наступна мантра, яку ми дізнаємось, знаходиться на іншій картці. Вона відома як маха-мантра. Слово “маха” означає “велика”, мантра означає “та, що звільняє розум”. Мантра має силу взяти наш розум і перенести його з матеріального виміру в духовне. З усіх мантр ця найбільша. Це мантра, яку Господь Гооранга рекомендував спеціально для калі-юги. Це мантра, яку Він використовував сам і навчав інших.

Дивлячись на цю мантру, ми бачимо, що вона складається з трьох слів – Харе, Крішна та Рама. “Харе” відноситься до енергії відданості Бога. «Крішна» – одне з імен Бога, що означає «всеприваблива особистість». «Рама» – ще одне з Імен Бога, яке означає «Той, хто дає трансцендентне задоволення тим, хто служить Йому з любов’ю».

Уявлення про Бога найчастіше буває неправильним. Слово “Бог” означає “посада, становище або титул”. Також як слово “цар” означає “становище, посада і титул”. І людина, яка займає становище царя, відома як цар і як перша людина в державі. Так само, Верховна Особа займає становище Бога, і Він відомий як Бог. І Він сприймається як перша Особа з усіх.

Однак у Нього є багато-багато імен. І проблема виникає тоді, коли ми беремо одне з імен Бога, відокремлюємо Його від інших, будуємо «релігію» навколо цього, і заявляємо, що це єдиний справжній Бог. Наприклад, одне з імен Бога – Єгова. І є люди, які хочуть змусити нас повірити, що Єгова є єдиним істинним Богом. Але ми розуміємо це інакше. Це одне з імен Бога, яке означає Всемогутній. І, звичайно ж, Крішна – одне з імен Бога. І люди кажуть – «ну це Бог індусів». Тепер у нас є індуський бог, бог Єгова. Це сектантство. Великий святий Бхактівенода Тхакур говорив, що сектантство це велика перешкода на духовному шляху. Потрібно подолати сектантство. Мантра-медитація не сектантська.

Медитация на четкахПо всьому світу можна знайти велику кількість людей, які практикують духовні практики. Вони живуть у різних частинах світу. Вивчають різні писання. В них різна філософія. Але вони мають одне спільне. Вони всі використовують чітки. Наприклад: православні використовують чітки, католики використовують чітки, індуси, буддисти, всі використовують чітки. Є групи китайців, які використовують чітки. Ми, вайшнави, використовуємо чітки.

І причина того, що ми використовуємо чітки в тому, що вони допомагають нам контролювати почуття. Тому що почуття активні за своєю природою. І діяльність наших почуттів привертає нашу увагу до зовнішнього світу. Очі бачать якийсь об’єкт, і наша свідомість прямує на цей об’єкт. Наші вуха чують звук, і наша свідомість спрямовується на цей звук. Наш ніс чує якийсь запах, і наша свідомість прямує на цей запах. І наш язик тягає нас усюди. І почуття дотику завжди пов’язує нас із зовнішнім світом. Це гаряче. Це холодне.

Для людини, яка намагається зануритися в мовчазну медитацію, це велика проблема. Він намагається піти усередину, але почуття тягнуть його назовні. Тому його рішення полягає у тому, щоб зупинити почуття. Тому, коли він сідає у свою медитацію, він заплющує очі. Іноді вони використовують стіл, щоб встановити лікті, і вони використовують вказівні пальці, щоб закрити очі. Іноді вони використовують великі пальці, щоб закрити вуха, блокуючи звук, середніми пальцями вони закривають ніс, тим самим блокуючи запах. Вони тримають рота закритим, тримають руки при собі. Як черепаха намагаються втягнути усі почуття усередину. Але це штучно. Тому що почуття активні за своєю природою. І ми маємо інший метод. Ми дозволяємо своїм почуттям бути активними, але ми залучаємо їх до духовної діяльності. І чітки допомагають нам у цьому.